.:: ПРЕВОДИ ::.


 

СНЕГЪТ ЗЕЛЕНИНА СЪНУВА

Антология на провансалската лирика

Настоящето издание е подготвено въз основа на антологията на Жак Рубо "Трубадурите" (Les Troubadours, anthologie bilingue, Introduction, choix et version francaise de Jacques Roubaud, ed. Seghers, Paris, 1971).
Това е една от най-добрите антологии на провансалската лирика от последните десетилетия. От включените в нея 46 трубадури в предлагания сборник не влязоха само шест.

Изд. "Народна култура", София, 1990, 174 страници - pdf.

 

Снегът зеленина сънува

 

РЕЙМОН КЬОНО "УПРАЖНЕНИЯ ПО СТИЛ"

Реймон Кьоно (1903 - 1976) остава неповторим в стремежа си да обнови словото, да го разчупи и обогати, насищайки го с неологизми, игри на думи и каламбури, пренебрегвайки традиционния правопис и виртуозно преплитайки разнородни стилове и езикови нива. Сборникът предлага най-популярния му роман "Зази в метрото" (1959), оригиналните, наситени с хумор "Упражнения по стил" (1947) и най-сполучливите образци от поетическото творчество на Кьоно, на които е съставител и преводач Симеон Хаджикосев.

Изд. "Народна култура", София, 1990, 346 страници - pdf.

 

Реймон Кьоно "Упражнения по стил"

 

ПОРТУГАЛСКА КЛАСИЧЕСКА ПОЕЗИЯ - "КАКТО СА ЕДНО ВОДА И ЖАЖДА ..."

Португалската класическа поезия таи непреходни ценности, които заслужават да станат достояние на българския читател. Тя е оригинална естетическа реалност с европейска значимост. Творбите на ренесансовите поети Луиш де Камоинш, Се де Миранда, Жил Висенте и други са известини далече зад пределите на Португалия.

Сборникът представя за първи път класическата поезия на страната, играла важна роля в живота на Европа и света по време на великите географски откирития.

Изд. "Народна култура", София, 1985, 176 страници - pdf.

 

Португалска поезия

 

АНТОНИН МАЙЕ "ПЕЛАГИЯ КАРУЧКАТА"

През 1755 година войските на английския крал Джордж ІІ нахлуват в цветуща Акадия, разположена край бреговете на някогашния Френски залив, опустошават селищата и отвличат населението из цялата територия на Северна Америка. Акадия бива изличена от картата. Петнадесет години по-късно една млада акадска вдовица напуска джорджия заедно с тримата си сина и единствената си дъщеря и тръгва към старата си родина. Към тяха се присъединяват много и много други акадци. Единственото им богатскво е вярата, че отново ще намерят родината си. Романът "Пелагия Каручката" на канадската писателка Антонин Майе е отличен с наградата "Гонкур" през 1979 година.

Изд. "Георги Бакалов ", Варна, 1983, 232 страници - pdf.

 

Антонин Майе "Пелагия Каручката"

 

ВЕРКОР "ВЪЛЧИ КАПАН"

Веркор е популярен френски белетрист, познат и на българския читател чрез световноизвестния му роман "Мълчанието на морето". Автор с много изострено чувство за политическа актуалност, и в последната си повест "Вълчи капан" (1979) той се ориентира към една много интересна тема, в която политическата и нравствено-етичната проблематика тясно се преплитат - темата за престъпленията на фашизма.

Изд. "Партиздат", София, 1981, 60 страници - pdf.

 

Френски повести

 

КРИСТИЯН ЕМАР "МОРЕТО СЪВСЕМ НЕ СЕ ВИЖДА"

Повестта на Кристиян Емар напомня за похватите на т. нар. литература на документа с аморфното си сюжетостроене и с "отворената" си сюжетна схема. Образът на разказвачката дискретно напомня за анкетьор, който предизвиква към отговор-саморазкритие героинята. Нерадостната участ на Югет, майка на шест деца и обитателка на бедняшкия "временен квартал" до един голям крайморски град, предизвиква неволна асоциация със съдбата на Жервез Лантие от "Вертеп" на Зола.

Изд. "Партиздат", София, 1981, 50 страници - pdf.

 

Френски повести

 

ПАТРИК МОДИАНО "УЛИЦА ТЪМНИТЕ МАГАЗИНЧЕТА"

Един рядко добре композиран, без излишества, геометрично построен роман. Роман в добрата френска традиция, в който интригуващата детективска струя е разрешена на психологическа основа.
Какво остава от живота на човека? Снимка в дъното на овехтяла кутия, поизтрито име в справочник, телефонен номер в указателя. Един човек без минало търси себе си.
Това е сюжетът на този роман на френския писател Патрик Модиано, получил наградата "Гонкур" за 1978 г. и предизвикал заслужен интерес в литературните среди.

Изд. "Христо Г. Данов", Пловдив, бр. 1, 1980 г., 142 страници - pdf.

 

Патрик Модиано "Улица Тъмните магазинчета"

 

АЛФОНС БУДАР "БОЙЦИ НА МЪНИЧКОТО ЩАСТИЕ"

Алфонс Будар е нарекъл своята книга роман-фейлетон. Организиращ принцип в нея не е сюжетът, а хронологическото време. Действието в романа протича от странната война с фашистка Германия през 1940 г. до освобождаването на Париж през август 1944 г. Връщайки се с близо 40 години назад, той възкресява себе си, своите близки, съседи и приятели в тежките за Франция часове на фашистката окупация и Съпротивата.

Изд. "Бюлетин на Съюза на българските писатели", София, бр. 1, 1979 г., 60 страници - pdf.

 

Алфонс Будар "Бойци на мъничкото щастие"

 

ПАСКАЛ ЛЕНЕ "АКО ТРЪГНЕХМЕ ..."

Книгата на Лене "Ако тръгнехме ..." поставя под формата на мотива за пътуването нравствено-етичния проблем за стойностите и смисъла на буржоазния начин на живот.
Романът съдържа автентично-художествено внушение, съпричастява ни към духовната драма на съвременния буржоазен интелигент, който не може да се примири с егоизма и бездуховността на т.нар. консумативно общество.

Изд. "Бюлетин на Съюза на българските писатели", София, бр. 10, 1978 г., 65 страници - pdf.

 

Паскал Лене "Ако тръгнехме ..."