.:: МЕМОАРИСТИКА ::.


 

 

 

ОСЕМ ДЕНА В ПОРТУГАЛИЯ

Това са пътните записки на Симеон Хаджикосев по повод семейната екскурзия до Португалия, която прави през 2012 г.

 

Електронна книга в pdf формат, София, 2013, 48 страници.

 

 

 

 

КОЕТО Е БИЛО И ЩЕ БЪДЕ

Новата мемоарна книга на Симеон Хаджикосев "Което е било и ще бъде" е поглед към променилия се обществен, културен и личен живот от дистанцията на 70-годишния жизнен опит на автора. Симеон Хаджикосев отправя поглед назад, за да разкаже не само за собствения си жизнен път, но и за значими български творци, с които е бил в досег - Дора Габе, Йордан Радичков, Емилиан Станев, Вера Мутафчиева, Божидар Божилов и др. Книгата е документ за миналото, поглед към културата и литературата десетилетия назад, а от друга, е художествено произведение, създадено от талантлив писател. Образният и богат език издава високата култура и ерудиция на автора. В края на краищата, както споделя Симеон Хаджикосев, нещата опират до смисъла на човешкото съществуване - как да си набавим върховен смисъл и да го положим в координатната система на собствените си представи за морал и човечност.

Изд. "Персей", София, 2012, 190 страници.

Към книжарницата

 

 

ЗАПИСКИ НА ВЪТРЕШНИЯ ЕМИГРАНТ

В тази автобиографична книга Симеон Хаджикосев живо, образно и иронично разказва как интелектуалците се справят с обществените промени след 1989 г. Едни се оставят на течението, други се приспособяват, усещайки накъде духа вятърът, а трети си остават идеалисти, каквито цял живот са били. Това са нездравословни времена за българската интелигенция - инфарктни и смъртоносни дори в буквалния смисъл.
Откровено, честно и нелицеприятно авторът изказва личното си мнение за действителни личности и събития в писателските и университетските среди, за крушението на привързаности, приятелства и любови, за промяната в битието и самочувствието на българския писател.

Изд. "Персей", София, 2006, 222 страници.

Към книжарницата

 

 

ЗАПИСКИ НА КОНФОРМИСТА

"Записки на конформиста" е огледало на цяла една епоха - от преломния 9. IX. 1944 г. до драматичните промени през 90-те години на ХХ век. Увлекателно, сладкодумно и иронично Симеон Хаджикосев разказва за израстването на едно поколение, което попива въздуха на първите социалистически години. Възкресено е времето с неговите светлини и сенки, възходи и падения, грешки и заблуди.
Книгата е и откровен, нелицеприятен разказ за нечистоплътните игри, клюки, клевети и комбинации в литературните и университетските среди. През пелената на времето изникват силуетите на Дора Габе, Емилиян Станев, Ламар, Атанас Далчев, Петър Динеков, Пантелей Зарев, както и противоречивите фигури на Георги Джагаров, Любомир Левчев, Богомил Райнов...

Изд. "Персей", София, 2005, 416 страници.

 

 

ИЗ ЗАПИСКИТЕ НА КОНФОРМИСТА

"Из записките на конформиста" е последната част на мемоарно-биографичната трилогия, писана през настоящето десетилетие. В третата част С. Хаджикосев разказва за своя път в науката и литературата. От страниците на книгата оживяват образите на някои големи български писатели, с които той е другарувал или просто е общувал.

Изд. "Христо Ботев ", София, 1998, 206 страници.

 

Из записките на конформиста

 

 

ВРЕМЕ ЗА МЪЛЧАНИЕ И ВРЕМЕ ЗА ГОВОРЕНЕ

Книгата е продължение на мемоарната книга на писателя "Две пълни шепи с труд", издадена през 1991 г. от изд. "Анубис". Автобиографичната проза на С. Хаджикосев, обединена под общото подзаглавие "Из записките на конформиста", се състои от три книги.

Изд. "Анубис", София, 1997, 256 страници.

 

 

Симеон Хаджикосев "Време за мълчание и време за говорене"

 

ДВЕ ПЪЛНИ ШЕПИ С ТРУД

"В тези напрегнати дни всеки българин застава не само пред историята, но и пред себе си. Светлината на промяната може да порази зрението ни или да прегори естествените ни възприятия за даброта, красота, истина. Но тя може да проникне и в неподозирани сенчести ъгли на преживяното. И тогава се раждат мисли, мъчителни и тежки, под лепкавата тиня се събуждат ричеи, около които не никне свежа трева и живителна прохлада, а само разяждащ спомен, отровна сълза. И въпроси без отговор - присъда, която сами си произнасяме.
Ето такива мисли поражда книгата на Симеон Хаджикосев, книга-изповед, едновременно подранила и закъсняла, която търси не аудитория, а събеседник." Николай Христозов

Изд. "Анубис", София, 1991, 200 страници - pdf.

 

Симеон Хаджикосев "Две пълни шепи с труд"